Nothing brings interior designers more joy than sharing before and after pictures from a recently completed project. It is our chance to revisit how we truly changed a space for the better. I wanted to take this one step further and provide a little insight into why we made certain changes. The project is one that JBi completed in Wenatchee, WA. When the couple approached JBi, they wanted to create an elegant, traditional kitchen that also felt new and fresh. Let's call this an updated traditional look. The design plan was simple, improve the overall flow of the space, change the configuration to allow for a better entertaining space while maintaining a family-friendly feeling, and create a kitchen that was fitting of the custom nature of the home. 

So, the JBi team set out create a space that was custom, clean and fresh, yet still a sophisticated kitchen. The big changes in the room - streamline the wall planes (get rid of that weird angled wall by the refrigerator location), create a centerpiece range hood, set up the island for large groups and make the entire space feel family friendly. A set of tall orders, but I think once you see the final result, you'll agree that all criteria were met.

BEFORE: Lots of angles, cooktop oddly placed in island and angled wall that makes the kitchen feel smaller than it really is.

BEFORE: Lots of angles, cooktop oddly placed in island and angled wall that makes the kitchen feel smaller than it really is.

And now for the big reveal!

What you'll notice first off is how we amped up the elegance level in the space. Curved mullions in the upper cabinets, beautifully detailed flush-inset cabinetry, a grand island with appropriately-sized turned legs and 6cm marble slab. In terms of layout, by taking out the angled wall part, we were able to incorporate the rest of the kitchen into the space. We created a separate coffee/beverage area with it's own sink.

Now, some may criticize the placement of the refrigerator so far from everything. Well, as a designer of kitchens, we often have to weigh certain decisions against the function and feel of a room. In this case, we opted to place the refrigerator/freezer outside of the "first view" when someone walks into the kitchen. It also allowed us to have a dramatic range/cooktop centerpiece (we also had a perfect wall through which we could run the range hood vent pipe). So, while not optimal, the benefits we gained definitely outweighed the negatives.

jason-ball-interiors-kitchen-view.jpg

Looking back across the reverse angle, you can see how this kitchen is all about the view out the (truly) picture windows. With a view of mountains and the Columbia River valley, we moved the sink over to look out the best view. That left an expanse of counter top to the right of the range - perfect for cooking prep work. 

jason-ball-interiors-kitchen-design.jpg

I'm curious to know, could you live in this kitchen? I know that I certainly wouldn't mind having such a large room in which to create perfect meals for family and friends. Here's to dreaming, right?!

Comment